Historie

De locatie waar hofstede Ter Linde staat, aan de Zuidweg 6 in Ritthem, kent een lange en rijke historie. De eerste referentie naar Ter Linde stamt uit de 15e eeuw toen de buitenplaats Ter Linde in het bezit was van de ambachtsheren van Welzinge, waarna het in de 16e eeuw in het bezit van kwam van de voorname familie van Bourgondië. Anna van Bourgondië, gehuwd met Jacob de Smith van Baarland, die de eerste gouverneur van Vlissingen werd, hielden de buitenplaats een aantal decennia in eigendom.

In de 17e eeuw werd door de toenmalige eigenaren Cornelia Remoens en Appolonius Veth, schepen en burgemeester van Middelburg, opdracht gegeven tot het maken van een schilderij van Ter Linde. Vanaf deze tijd wordt ook direct meer duidelijk over de vorm en het uiterlijk van de buitenplaats. Het schilderij van het jachtslot Ter Linde werd geschilderd door Laurens Bernard en is tegenwoordig opgeslagen “in depot” in het Zeeuws Museum in Middelburg.

ter linde 1648
Schilderij Ter Linde door Laurens Bernard, 1648
ter linde 1750
Ter Linde aangegeven op een fragment van de Kaart van Walcheren door D.W.C. en A. Hattinga, 1750

Door vererving via dochters komt eind 17e eeuw de buitenplaats in het bezit van Edualdis van de Perre en vervolgens Zacharias Paspoort. De hele 18e eeuw zal het geslacht Paspoort eigenaar blijven. De naar zijn overgrootvader vernoemde Zacharias is in de Franse tijd burgemeester van Ritthem. Hij laat omstreeks 1789 twee pentekeningen van het jachtslot maken (thans in Zeeuws Archief). Op deze tekeningen zijn delen van de fraai aangelegde tuin en de lindelanen te zien. Het jachtslot werd omschreven als een “gebouw omgeven door bloemenperken en kruidentuinen, boomgaarden en bossages, alles met sierlijke lanen doorsneden.

ter linde 1789

Pentekening Ter Linde door Zacharias Paspoort

In 1812 wordt het inmiddels bouwvallige jachtslot deels gesloopt, waarna Jan Fak Brouwer in 1828 het slot geheel afbreekt en er een boerderij bouwt. Alleen de kelder van het slot blijft gespaard en deze bestaat nu nog in oorspronkelijke staat, als onderdeel van de huidige hofstede.

ter linde 1970
Luchtfoto Ter Linde in opdracht van Familie Allaart

Door vererving via enkele generaties komt de boerderij in 1891 wederom in eigendom van een burgemeester van Ritthem, namelijk Klaas Allaart. De familie Allaart bleef vervolgens 3 generaties lang eigenaar van de boerderij die als agrarisch bedrijf dienst doet.

In 1990 werd de boerderij opnieuw opgebouwd waarbij de voorgevel in oorspronkelijke stijl (van de oude boerderij) werd opgetrokken. Delen van de landbouwschuur dateren van 1829, al zijn de zijgevels na de oorlog als gevolg van de inundatie vervangen door steens muren. In 2015 werd de boerderij door Jeroen Bergevoet en Marieke Engelsman gekocht.

ter linde 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.