Aardappels met een verhaal!

Aardappels uit eigen tuin zijn het lekkerst! Maar niet iedereen heeft de tuin, tijd of zin om eigen aardappels te verbouwen. Of je hebt wel een volks- moestuin maar mag daar geen aardappels verbouwen zonder die verplicht te moeten bespuiten met gif tegen de aardappelschimmelziekte Phytophthora. Een omgekeerde wereld natuurlijk dat laatste, zeker met dit droge weer, een schimmelresistent aardappelras en een voldoende grote afstand tussen de planten wat de kans op phytophthora erg klein maakt.

Wij hadden de tuin, tijd en zin wel dit jaar, om aardappels te verbouwen voor een groepje mensen die heerlijke en eerlijke aardappels wil. 25 kg biologische pootaardappels, van het ras Carolus hebben we voor jou, onszelf en onze vrijwilligers gepoot. Zonder olieverslindende machines, kunstmest en gif. Maar met behulp van; – onze hardwerkende varkentjes Ginger en Pepper die de grond voor ons hebben losgewoeld, – biologische compost die de onderliggende klei vochtig hield, onkruid onderdrukte en de grond vruchtbaarder maakt, – onze spierkracht om de pootgeulen te graven, – vochtige kleigrond door de vele regen deze winter en vroege voorjaar en – zonnekracht van de afgelopen weken.

Wij hebben voor de Carolus aardappel gekozen omdat deze zowel in het loof als de knol resistent is tegen phytophthora en daarnaast geeft het loof een goede bedekking van de grond, waardoor onkruid minder kans krijgt.

Er is inderdaad weinig onkruid tussen de aardappels te vinden! Van phytophthora is ook geen sprake. Maar waar we wel heel veel last van hebben gehad is slakken! Door het natte vroege voorjaar was er een explosief groot aantal slakken, ik heb er nog nooit zoveel bij elkaar gezien. Ik was bang dat al onze aandacht en spierkracht voor niets was geweest, dat de slakken aan de haal gingen met het malse aardappelblad voordat er knollen gevormd waren, en wij achter zouden blijven met een veld vol onkruid dat nu dus niet onderdrukt zou worden door het loof. Dat moesten we voorkomen. Tot laat in de avond heb ik met behulp van een zaklamp slakken van de bladeren lopen plukken, en kon ik het bij de kassa van de supermarkt niet nalaten te zeggen dat al die goedkope halve liters bier niet voor mij maar voor de slakken waren. Na twee weken waren het er aanzienlijk minder, vond ik het ook wel mooi geweest en moesten de aardappels het verder zelf maar doen. De sterksten zouden wel overleven!

En nu, een paar weken later, staat het veldje er prachtig bij! Nog even en we kunnen de eerste aardappels al oogsten. Een deel is al gereserveerd voor onszelf, voor onze vrijwilligers die hebben geholpen met poten en voor een aantal klanten die al hebben doorgegeven hoeveel kilo ze graag zouden kopen.

Wil jij ook alvast reserveren, dat kan! Laat ons weten hoeveel kilo je graag zou willen!  We laten je weten wanneer je oogst klaar is om op te halen.

Prijs €1,95 per kilo