Het gras bij de buren is altijd groener

Permaculture Lifestyle; #1

In letterlijke zin klopt bovenstaande titel in ieder geval. Bij ons is het gras geel, bij de buren en menig ander huishouden is het gras groener. Maar waarom zou het gras het hele jaar door groen moeten zijn?

Een paar weken geleden heb ik het gras bewust heel kort gemaaid. Ik wist namelijk dat het warm en zonnig weer zou worden, en voorlopig werd er geen regen voorspeld. Een ‘echte’ tuinman, zou het gras dan juist niet té kort maaien, want té kort gemaaid gras zou betekenen dat het gras zou verbranden/uitdrogen en stug en geel zou worden.

Maar dat was nou net mijn bedoeling! 

Eén van de kenmerken van permacultuur die mij erg aanspreekt (naast mijn favoriet; ‘the problem is the solution’), is; ‘minimaliseer afval, energie en menselijke arbeid en maximaliseer tegelijkertijd de opbrengst’.

Je kunt zelf vast bedenken dat wanneer je het gras heel kort maait terwijl het warm weer is je het voorlopig niet meer hoeft te maaien en dit minimaliseert dus zowel benzine voor de maaier (energie) als menselijke arbeid. Maar er is meer!

Het grasmaaisel heb ik nadat het een paar dagen had gedroogd in de felle zon, bij elkaar geharkt (oké, dit kostte wat menselijke energie, maar leverde me ook sterke buik-, rug-en armspieren op). Vervolgens heb ik dit gedroogde gras gebruikt om de bodem rondom de eenjarige moestuinplantjes te bedekken (mulchen). Doordat de bodem nu bedekt is, droogt die minder snel uit, hoef ik minder met gieters te sjouwen en kan ik water (energie) besparen.

Omdat ik er niet over in zat dat mijn gras geel werd,  bespaarde me dit heel wat frustratie. Daarnaast bespaarde het water waarmee ik anders misschien het gras had besproeid om het mooi groen te houden.

Ook waande ik me afgelopen zondag tijdens mijn vrije dag op vakantie in Zuid-Europa! En dat zonder flinke portie CO2 uitstoot die er vrij zou komen met een reis daarnaartoe. Gewoon, in mijn achtertuin, genietend op een kleedje in het dorre gras.

En weet je wat nog het mooiste is? Gras is zo supersterk! Na de regen die ze voorspellen voor de komende dagen, zal overal het gras vanzelf weer groen worden! Laat het maar over aan de natuur.

Dit was het eerste artikel in de serie Permaculture Lifestyle. De komende weken zullen er meer volgen. Ik hoop hiermee mensen te kunnen inspireren zich zelf de permacultuur principes eigen te maken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.