Bomenplan

Onverwacht hebben wij de afgelopen weken ons voedselbos kunnen uitbreiden met ruim 130 nieuwe bomen en struiken! Zelf waren we, zoals elk jaar, al bezig met het vermeerderen van bomen en struiken door te stekken en te splitsen, maar de aankoop van nieuwe soorten zouden we een jaartje overslaan. En toen kwam ineens het bomenplan van Cityhotel Wood op ons pad! Samen met de Zeeuwse Milieu Federatie (ZMF) waren zij op zoek naar land waar zij bomen konden aanplanten. Daarnaast waren er nog een paar hotels, die onderdeel zijn van Sea You Zeeland, die een lokatie zochten om bomen te planten.

Wood bomenplan: Als een hotelgast een (elektrische) fiets huurt, of besluit de dagelijkse kamerschoonmaak over te slaan, dan doneert het hotel een vaste bijdrage van €1,50 aan het bomenplan. Ook kunnen gasten bij het reserveren al kiezen voor een CO2-neutrale reis naar Middelburg: het compensatiebedrag gaat dan rechtstreeks naar het bomenplan! Een fantastisch initiatief dus, en dit is nog maar één voorbeeld van de acties die het hotel onderneemt om bij te dragen aan het leefbaar houden van onze mooie aarde! Kijk zelf maar eens op hun website.

Natuurlijk vraagt de aanleg van een voedselbos wel enige aandacht en planning. Een plant die nu nauwelijks een meter hoog is en maar enkele dunne zijtakjes heeft, kan in een paar jaar tijd uitgroeien tot een grote boom, met uiteindelijk wel een lengte en kruindoorsnee van 10 meter of hoger. Dus ook al lijkt er ruimte genoeg te zijn, het is belangrijk dat we proberen een beeld te vormen van hoe de aanplant eruit ziet over een jaar of tien.  

Daarom hebben we de afgelopen weken geobserveerd, getekend, gemeten, geteld, besteld, voorbereid en uiteindelijk aangeplant. 

Sommige soorten, zoals de tamme kastanje en walnoot zullen pas over vele jaren hun eerste vruchten of zaden dragen, maar van andere soorten, zoals de verschillende soorten bes-dragende struiken en bomen of struiken waarvan het blad eetbaar is, zoals de Chinese Mahonie (Franse uiensoep boom) zal komend seizoen al geoogst kunnen worden. Daarnaast staan er al volgroeide walnoot- en fruitbomen, meerjarige groenten, kruiden en eetbare bloemen op ons terrein. Deze producten kunnen volgend seizoen in de keuken van Cityhotel Wood verwerkt worden tot heerlijke gerechten. Deze gerechten kunnen vervolgens weer door hun gasten (die met hun duurzame gedrag een bijdrage hebben geleverd aan het bomenplan) genuttigd worden! De duurzame cirkel is rond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.